woensdag 8 maart 2017

Opdracht 4



Opdracht 4


1. Anatomie

Wat is anatomie?

Anatomie is de wetenschap van de bouw van het menselijk lichaam en het dierenlichaam. Het beschrijft de lichaamsopbouw. De Fysiologie verklaart het functioneren, terwijl de pathologie zich met de zeikten (verstoring van de functie) bezighoudt.

Het lichaam van de mens en de organen 


Gerelateerde afbeelding

   
Dit filmpje gaat over ademhaling

https://www.youtube.com/watch?v=-OpKoSGv0IM
           




In de longen wordt er zuurstof uit de lucht opgenomen in het bloed. 
Koolstofdioxide wordt door het bloed aan de lucht in de longen afgegeven. 
De lucht in je longen moet hierom regelmatig ververst worden. 
Dit doe je door in en uit te ademen. Bij de borstademhaling, ook wel ribademhaling genoemd, bewegen de ribben en het borstbeen omhoog. Hierdoor wordt de borstholte groter, waardoor er lucht de longen in wordt gezogen.  Kijk bij werking tussenribspieren om te zien hoe je ribben omhoog worden bewogen.


Bij de middenrifademhaling, ook wel buikademhaling genoemd, beweegt het middenrif omhoog en omlaag. Het middenrif is een stevig gespierd vlies, dat tussen de borst- en buikholte zit. 
Als het middenrif omlaag beweegt, wordt de ruimte in de borstholte groter.  Hierdoor wordt er lucht de longen in gezogen. De ruimte, waar de organen zich bevinden in de buikholte, wordt wel kleiner. De organen worden verder de buikholte ingedrukt en kunnen meer naar voren uitwijken.
Vaak maak je van beide manier van ademhalen tegelijk gebruik. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2. Psychologie 

Afbeeldingsresultaat voor psychologie wallpaper
 



Definitie van Psychologie: 
Psychologie is een wetenschap waarbij het gedrag bestudeerd wordt.

Functie van psychologie:

Psychologie is belangrijk om te begrijpen hoe de mens functioneert en waarom de mens zo functioneert. Ook biologische factoren zijn daarbij belangrijk, aangezien de natuurwetten altijd gelden. Ook het gedrag van een individu in een sociale omgeving/groep is belangrijk bij het onderzoek naar de psyche. Psychologie is dus een redelijk jonge wetenschap, waarin nog veel te ontdekken valt.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



3. Hoe je wonden moet verschonen en hoe je eerste hulp moet geven.

Afbeeldingsresultaat voor wonden verschonen



Wondverzorging: wat je wel en niet moet doen:


Een wond moet je ontsmetten met alcohol of waterstofperoxide? 

Niet waar:  Een wond reinigen met waterstofperoxide of alcohol kan het wondweefsel zelfs beschadigen en het herstel vertragen.Kleine wonden kun je het beste schoon maken met koud stromend water en milde zeep. Spoel de wond vijf minuten om vuil en bacteriën te verwijderen. 

Een wond moet je vochtig houden?

Waar: Het vochtig houden van een verwonding zorgt voor een snelle herstel 

Schaafwonden moet je zoveel mogelijk laten luchten?

Niet waar: Een pleister of verband belemmert wrijving tussen de wond en kleren, en voorkomt dat vuil en bacteriën het wondgebied binnendringen


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



5. Til technieken 

Til technieken wilt zeggen technieken hoe je iemand of iets veilig moet optillen je hebt verschillende methodes en hulp middelen die het makkelijker maken om iets of iemand te gaan tillen.  

Een van de hulp middelen is een passieve tillift 


- Van lig naar zit met passieve tillift

Afbeeldingsresultaat voor van lig naar zit met passieve tillift















1. Wanneer de cliënt niet stabiel kan zitten gebruik je een passieve tillift. Je brengt dan iemand in één keer van lig naar zit, bijvoorbeeld in een rolstoel. Een elektrisch kanteljuk of een zich zelfrichtend juk werkt dan licht en snel, maar het kan ook zonder zoÕn juk of met behulp van de elektrische hoofdeindeverstelling van een bed. Je moet dan zelf de kanteling uitvoeren van lig naar zit of andersom.



Gerelateerde afbeelding
2. Laat de tillift iets omhoog komen en stel eventueel de sling bij (ploien eruit). Laat de tillift verder omhoog komen en kantel de cliënt zonodig iets door het tiljuk te verstellen. Bij het tillen zelf is een meer liggende houding voor de cliënt prettiger omdat druk dan beter verdeeld is en niet alleen op de dijen van de cliënt komt.







Gerelateerde afbeelding
3. Rijd de tillift naar een (rol-)stoel en blijf dicht bij de cliënt staan. Kantel de tillift pas op het laatst naar een zittende houding, zodat de druk op de benen zo kort mogelijk duurt. Houd oogcontact en zorg dat de cliënt goed achterin de (rol-)stoel komt. Beweeg  daartoe het handvat van het juk rustig naar beneden, zodat je niet hoeft na te tillen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten